Vanuit de natuurgeneeskunde wordt de oorzaak van de ziekte gezien als een factor die de gezonde balans in het lichaam verstoord. Deze factoren kunnen onder andere stress, te weinig rust, slechte voeding en vaak ook een ophoping van afvalstoffen zijn. Ziekte wordt gezien als een poging van het lichaam deze verstoring op te ruimen of als een aanpassing om minder last te hebben van verstorende factoren. Voedsel, water drinken, stress, huisvesting, leefomgeving, beweging of geestelijke uitdagingen, een verstoring hiervan kan bijdragen aan een minder goed functionerend lichaam. Huidklachten, steeds terugkerende ontstekingen en maag/darm klachten zouden dan bijvoorbeeld een manier van het lichaam zijn om te reinigen of afvalstoffen kwijt te raken.
Bij ziekte wordt er door een natuurgeneeskundig therapeut gekeken naar middelen om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren (o.a. weerstand). En wordt er gekeken om aanpassingen te kunnen doen ten aanzien van de voeding, huisvesting, leefomgeving en de beweging voor het dier.
Alle huisdieren zijn ook deel van de natuur, maar dat vergeten de eigenaren nogal eens, vooral als de dieren ziek zijn. Onder het motto ‘gemak dient de mens’ wil men zo snel mogelijk, desnoods door onderdrukking met chemische middelen, van de klachten afkomen. Dat is een begrijpelijke wens en bij acute ziekten lukt het op die manier ook vaak. En soms ook noodzakelijk omwille van het dier. Bij chronische klachten echter gaat dat niet zo gemakkelijk: de toegepaste geneesmiddelen werken vaak niet en/of hebben schadelijke bijwerkingen. Het dier is afhankelijk van de mens.
Bij mijn holistische aanpak analyseer ik dus het totale dier. Ik bekijk en voel in wat de behoefte is van het betreffende dier. Met al deze informatie stem ik het advies en de behandeling af.
Steeds meer reguliere dierenartsen staan tegenwoordig open voor de inzetbaarheid van natuurgeneeskunde bij dieren. Regulier en natuurgeneeskunde sluiten elkaar zeker niet uit en kunnen in vele gevallen zelfs zeer aanvullend samen werken in het belang van het dier.
Een natuurgeneeskundig advies consult begint dus met een uitgebreid vraaggesprek, de anamnese. De eigenaar van de te behandelen ‘patiënt’ wordt gevraagd zoveel mogelijk te vertellen over het dier. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en een totale observatie. Ik ga dus een uitgebreid gesprek met de eigenaar aan. Ik vraag naar zowel aspecten van de huidige situatie bv: voeding, huisvesting, gedrag als uit het verleden bv: trauma, inenting, medische geschiedenis. Vanuit deze informatie bepaal ik waar het probleem vandaan kan komen. Ik ga dus uit van de totaliteit van het dier. Aan de hand van al deze gegevens wordt een diagnose gesteld, een behandelplan opgesteld en middelen geadviseerd.
Veel voorkomende klachten waarbij natuurgeneeskunde goed ingezet kan worden zijn:
De natuurgeneeswijzen die daarbij kunnen worden toegepast zijn:
Celzouten zijn lichaamseigen mineraalzouten.. Schüssler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van tekorten aan die lichaamseigen zouten. Ze kunnen direct worden opgenomen in de cel en hoeven ze niet door het proces van de stofwisseling. De aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe. De verschillende soorten celzouten kunnen worden ingezet bij de overeenkomstige klachten van het dier. In het totaal zijn er 27 verschillende celzouten. Een ieder met hun specifieke eigenschappen.
Aromatherapie is een effectieve geneeskunst, die gericht is op het voorkomen van ziektes en op symptomatische behandeling van lichte aandoeningen en gebaseerd is op etherische oliën.
Etherische oliën worden ook wel de levenskracht van de plant genoemde, want de oliën bevatten alle eigenschappen van de plant.
Bij de Bach-bloesembehandeling worden er extracten gemaakt van bloesems met water. Het extract wordt vermengd met water of alcohol ter conservering. Door Bach werden 38 verschillende bloesemremedies opgesteld. Alle 38 met hun specifieke kenmerken.
TTEAM staat voor Tellington-Touch Equine Awareness Method. Dit kan ingezet worden bij opvoeding en training, bij het versterken van de band tussen mens en dier en als ondersteuning bij fysieke klachten of gedragsproblemen. Met behulp van lichaamswerk, balanstraining en speciale hulpmiddelen werken we aan ontspanning en zorgen we ervoor dat het dier zich lichamelijk en mentaal prettig voelt. Dit maakt dat dieren zelfvertrouwen krijgen, het fijn vinden om samen met ons te zijn of met ons te werken.
Bovenstaande therapieën worden individueel of in combinatie met elkaar toegepast. Tevens een goed passend advies voor leefomgeving, huisvesting en beweging zijn belangrijke aspecten bij een volledig advies consult. Bij huisvesting is het van belang dat ik bij het dier ‘thuis’ kom. Soms kunnen kleine veranderingen al hele grote gevolgen hebben. Ook bepaalde gedragsproblemen kunnen door een neutrale,vernieuwde en heldere kijk op bepaalde situaties tot verbluffende resultaten leiden. Aanvullend kan ik in bepaalde gevallen aanbieden het dier tijdelijk in huis te nemen en een start te maken met de behandeling. Het is voor de eigenaar soms fijn om de intensieve zorg tijdelijk uit handen te kunnen geven. En voor het dier soms goed om uit zijn/haar vertrouwde omgeving te zijn.